CLOSE

Awasa in beatrix

Eerste ontmoeting met Regonia en het theater!

Dinsdag in de namiddag kwam Regonia ons ophalen met de auto met een groot gevulde welkomsmand met vanalle streekfruit. We voelden ons direct welkom en gingen meteen met haar op stap door Moengo. Zo bezochten we met haar het politiekantoor, de brandweer en de polikliniek. Zo hadden we direct al weer wat contacten gelegd, mochten we deze mensen ooit nodig hebben.

Later zaten we dan samen rond de tafel in het theater dat we toen dus ook voor de eerste keer zagen. En na al telbare foto's te hebben gezien van het gebouw in het eerste semester, verbaasde de huidige staat van het theater ons. Het was er slechter aan toe dan we hadden gedacht.

Wanneer je binnenstapt in het theater kan je heel goed aanvoelen hoe het theater in zijn gloriejaren geweest moet zijn: luxueus, verzorgd en gesegreggeerd.

We bespreken meteen wat er met het theater moet gebeuren en hoe we de volgende weken te werk gaan gaan. Zo leggen we de datum van een tentoonstelling in het theater vast: 6 april. Dan gaan we samen met heel wat mensen van Moengo en omstreken een tentoonstelling in het theater organiseren over de Marroncultuur. Hiervoor is het plan dat wij meubels uittekenen en maken die ook na 6 april gebruikt kunnen worden in de verdere toekomst van het theater.

De volgende morgen hebben we om 9 uur een afspraak met de Barronschool. Dat is een beroepsschool hier in Moengo. Hier bieden ze richtingen aan zoals houtbewerking, werktuigbouwkunde en elektro-mechanica. We spraken af met Meneer M. Hij is samen met Meneer C. leerkrachten van de houtbewerking. Zij zouden ons kunnen helpen bij het uitwerken en maken van de meubels. De verdere details gaan we later nog samen uitwerken.

's Avonds volgen we een dansles bij Tresna: de zus van Regonia. Zij heeft een craftshop in Moengo waar ze allerlei producten van de streek en van lokale inwoners verkoopt; het is er kleurrijk en elk spulletje heeft een eigen verhaal. Hier komen we zeker nog terug. Elke maandag en dinsdag geeft ze danslessen aan jonge meisjes uit Moengo. De jongens slaan de trommels terwijl. Ze vertelt dat de jeugd van Moengo steeds minder geïnteresseerd is in culturele naschoolse hobby's. Dat het trommelen niet stoer genoeg meer is voor de jongens en dat ook de meisjes minder interesse in de traditionele danstechnieken hebben. We dansten mee en hadden al snel door dat het een intensieve sport was. Poep laag en borst naar voor!

    • Authors: Marie Stalpaert
    • Postdate: 16 Feb 2024