CLOSE

Bezoek aan Olinda

Straatbeeld van olinda

Na een paar dagen het centrum van Recife te leren kennen, maakten we een uitstap naar het nabijgelegen pittoreske Olinda. Olinda, 6km ten noorden van Recife gelegen, wordt gekenmerkt door kleurrijke huisjes, kronkelende straten, mooie kerken en betegelde daken en werd door de Portugezen gesticht als een van de oudste steden van Brazilië. Het koloniale centrum is sinds 1982 UNESCO Werelderfgoed en wordt in tegenstelling tot het centrum van Recife niet gekenmerkt door een zee aan woontorens. Daarnaast staat Olinda bekend om Carnaval. De lokale carnavalsvieringen duren er de volle 11 dagen en worden gekenmerkt door een zekere spontaniteit en inclusiviteit wat de lokale festiviteiten onderscheidt van de vieringen in grotere steden. Muziek, maskers en vlaggen ter voorbereiding van carnaval kleurden de buurt.

Uitzicht op Recife

Op aanraden van Lula, een Braziliaanse vriend en begeleider op UNICAP, besloten we een lokale lekkernij uit te proberen als lunch: carne de sol, een gerecht met zongedroogd zout vlees en wat wij aannamen als zijnde aardappels maar wat wortels bleken te zijn. Daarna besloten we spontaan langs te gaan bij het architectenbureau Atelier VIVO, gelegen in het cultureel centrum Casa Criatura in het centrum van Olinda. Hier werkt Ivison, een van onze andere begeleiders van UNICAP, die ons vol enthousiasme rondleidde op zijn werkplek en ons een voorstelling gaf van de lopende projecten waar hij met zijn team aan werkt. Later op de avond dineerden we in een lokaal restaurantje met uitzicht over Olinda vanaf waar we een eerste carnavalsstoet konden aanschouwen.

Bezoek aan Casa Criatura

Op het einde van de dag besloten we eens tot aan de zee te wandelen. Hier zagen we na een paar minuten al meteen onze eerste haai ! (zie zeker de foto). Het strand was niet toeristisch aangelegd en had bovendien op sommige plaatsen een sterke zwavelgeur. Onze neus wordt hier in ieder geval heel de dag op proef gesteld.

Een van de gevreesde haaien van Recife. Dries was bijna zijn vinger kwijt...