CLOSE

Laatste week voor Team Moengo

Het moment is aangebroken, de laatste blogpost van Team Moengo. Na ons laatste weekendje in Paramaribo, werden de laatste dagen van ons verblijf in Moengo ingezet. En deze laatste dagen wouden we nuttige gebruiken! Het werd een rustige week met voornamelijk afspraken en praktische zaken, maar ook mooie afsluitmomenten, die we nooit zullen vergeten.

Handige Harry's

We begonnen de week maandag met een productieve voormiddag in ons hotel in Paramaribo. Rond de middag werden we opgehaald door de taxi, die ons terug naar Moengo zou brengen. Wat normaal een rit van anderhalf uur is, werd er een van vijf uur! We maakten verschillende stops om andere passagiers op te halen, af te zetten, geld af te halen, inkopen te doen en ga zo maar door. Eens aangekomen in Moengo besloten we nog even langs te gaan bij enkele handige Harry’s om over hun expertise te praten. Zondag organiseren we een wijkfeest en dus waren we nog op zoek naar iemand die het frame van het bord kon maken.

P.s: hier en daar een klein stressje zat er bij ons wel in, het bord moest namelijk op tijd afgeleverd en gemonteerd worden!

Laatste loodjes

Dinsdag klopten we ons meso-onderzoek na 2 weken af op 65 gezinnen! Het waren 65 interessante gesprekken, die ons zeker en vast hebben geholpen tijdens ons onderzoek. ’s Avonds hadden we afgesproken met Jimmy en twee collega’s van Jimmy die ook in Moengo wonen. Het komische trio (Jimmy, Prika & Pita) vertelden ons over hun plannen uit het verleden om Moengo terug op te doen leven en hoe ons onderzoek die plannen terug hadden aangewakkerd. Door het gesprek wakkerde bij hen het vuur terug aan en maakten we de afspraak om het project rond de speeltuin op het Julianaveld aan hen over te dragen. Ons verblijf hier loopt stilaan op een einde en het gaf ons dan ook een goed gevoel dat de bewoners van Julianadorp warm zijn geworden om het project verder te zetten. We sloten de dag af met een lekker bakje patat shoarma.

Patat shoarma van meneer Prika

De dag erna stond er nog een vergadering op te planning. We hadden opnieuw afgesproken met enkele bewoners van Julianadorp en bespraken de praktische zaken omtrent het frame van het bord en het plan voor de nieuwe speeltuin. Er werd een plan van aanpak besproken en de taken werden verdeeld. Ook zijn we volop bezig met de promotie van het buurtfeest dat we zondag zullen organiseren op Julianaveld. Het beloven nog enkele spannende dagen te worden alvorens we terugkeren! 

Poster voor het wijkfeest

Donderdag moesten er opnieuw enkele praktische zaken geregeld worden. Samen met meneer Rensch haalden we het metaal voor het nieuwe bord. Hij zal zich de komende dagen ontfermen over het laswerk. ’s Avonds konden we genieten van een prachtige zonsondergang.

Zonsondergang in Moengo

En jullie kunnen het al raden, vrijdag stond er nogmaals een afspraak gepland. Deze keer werden we verwacht bij de Districtscommissaris. Samen met haar bespraken we de laatste formaliteiten voor het plaatsen van het bord en het wijkfeest. Ook hadden we het nog over het vervolg van ons onderzoek en hoe het project zou kunnen doorleven na ons vertrek.

Wijkfeest Julianadorp

Zondag was het dan eindelijk zover, het wijkfeest van Julianadorp. Maar liefst 70 kinderen kwamen een bezoek brengen aan het buurtfeest! Het bord werd feestelijk ingehuldigd en er werd hevig gedanst en gespeeld. Meneer Phillipe (aka Elijah Angel) kwam langs met zijn dansgroep en liet zijn beste moves zien. Ook onze docenten kwamen langs en genoten van de drukte. Het hele gebeuren werd gesponsord door de Vice-President, Ronnie Brunswijk. Kortom: een geslaagd buurtfeest, een einde voor ons maar een nieuwe start voor Julianadorp!

Wijkfeest Julianadorp
Foto met de kinderen van Julianadorp en hun nieuwe bord

Laatste formaliteiten

Maandag was het onze laatste dag in Moengo. Tijd dus om de laatste praktische zaken te bespreken. We begonnen de dag met een eerste bezoek aan de districtscommissaris. Samen met haar en onze docenten bespraken we de verdere samenwerking tussen de UA en Moengo. Een paar uur later stonden we alweer voor het kantoor van de districtscommissaris. Deze keer om ons project door te geven aan onze opvolgers. Enkele Moengonezen, die ons traject van dichtbij hebben opgevolgd, zullen het van ons overnemen wanneer we terug naar België vertrekken. We hopen stiekem over 2 maanden dan ook foto’s te krijgen van de nieuwe speeltuin op Julianveld!

Studiedag Ricanau Mofo

Dinsdag stond de studiedag in Ricanau Mofo op de planning. We begonnen de dag met enkele sprekers die hun visie gaven over de ontwikkeling van Ricanau Mofo en de samenwerking tussen de school en de kas. Er werd ook aan ons gevraagd om onze bevindingen te presenteren. Als bedanking voor onze inzet kregen we van het dorp een pangi.

In de namiddag was er een boottocht langs de Cotticarivier gepland, met bezoeken aan enkele dorpen. We zouden in totaal in drie dorpen stoppen, waar we telkens een fles rum aan de kapitein moesten overhandigen. Onze eerste stop was in Opoese Langa Oekoe. Daar werden we ontvangen door de kapitein. We gaven hem de fles Rum af en in ruil kregen we nog een Pangi en een shot rum (hik!). De tweede stop was gepland in Tamarin. Wegens de afwezigheid van de kapitein, bezochten we de school en spraken we met enkele leerkrachten. Zij vertelde ons over hun dorp en welke voorzieningen ze ontbraken. Omwille van de afwezigheid van de kapitein, werd de fles rum overhandigd aan het schoolhoofd. De derde, en laatste stop, was in Pikien Santi. Daar kregen we opnieuw een korte rondleiding door het dorp, waarna we het bezoek afsloten met een kort gesprek in de vergaderzaal. Ook voor deze kapitein hadden we een fles rum meegekregen. Als bedanking voor ons bezoek kregen we opnieuw een shot rum aangeboden en ook meteen een fles rum voor thuis (hik!x2). In alle dorpen werden we gezegend door de kapiteins. De voorouders werden toegesproken, waarbij er wat rum over de grond werd goten. Kortom: een magisch moment als je het ons vraagt!

Wij met onze pangi's in Ricanau Mofo

Met deze blogpost sluiten wij ons avontuur in Suriname af. Het was een ongelooflijk interessante en leuke ervaring. We hebben bijzonder warme mensen ontmoet en kunnen genieten van de prachtige omgeving. Met een warm hart en een rugzak vol mooie herinneringen voor het leven vertrekken wij morgen uit Moengo. We gaan het hier missen!

    • Authors: Kaat Van Campenhout, Lise Smits, Michel Versteeg
    • Postdate: 05 Apr 2022
  • Related Projects: