CLOSE

Terugblik op onze laatste week

Nu we veilig terug thuis zijn en alle informatie rustig hebben kunnen verwerken, wouden we nog eens een blog schrijven over onze laatste week in Ricanau Mofo. Voor we vertrokken, wouden we nog op korte termijn iets bijdragen aan het dagelijkse leven in het dorp. Uit het laatste participatiemoment is afval als grootste zorg naar boven gekomen. Onze intentie was samen met de bewoners de oevers op te schonen en zo een voorbeeld te vormen voor in de toekomst. Op het oorspronkelijk verzamel-uur begon het enorm te regenen, waardoor de opkomst miniem was. We hadden toch wat muziek opgezet en kregen veel aandacht van kinderen in het dorp. Toen het terug droger werd, gingen we aan de slag. Met een leger kinderen achter ons vertrokken we naar de oever. Eenmaal begonnen, kwamen er wel meer inwoners op af. We ploeterden door de modder om al het plastiek, en al het vuil algemeen, op te ruimen. Wat eerst een onbegonnen werk leek te zijn veranderde beetje bij beetje naar een positief resultaat. Niet enkel op de oever, maar ook bij de bewoners zelf: na een korte reflectie merkten we dat ze doorhadden hoe dringend er verandering nodig is.

Voor-beeld
Opruimteam in actie
Na-beeld

We hadden eerder al contact gehad met de districtscommissaris in Moengo, omtrent afvalophaling in Ricanau Mofo. Door een defecte camionette gebeurt de ophaling niet meer frequent. Omdat op korte termijn het belangrijk was dat ons opgeruimd afval zeker werd opgehaald, hadden we geregeld dat de volgende dag er toch een auto kon rijden. Na verder overleg met het hoofd van de afvalophaling kwamen we op een overeenkomst om voor 300 SRD (10 euro) 2 keer per maand het afval op te halen in plaats van 1 keer per maand. De bewoners waren dan ook blij om dit te horen. Het meermaals ophalen in de maand zal ervoor zorgen dat er minder sluikafval terecht komt in het water en in het dorp.

Ophaling

Na nog enkele bezoeken aan het dorp, kwam ook onze laatste avond dichterbij. We wouden nog iets leuk organiseren voor alle personen die ons de laatste 2 maanden geholpen hadden. Aangezien we eens samen Surinaams gekookt hadden, dachten we nu aan een Belgische kookavond. Op de menu stond tomatensoep en een ovenschotel van puree, broccoli en bechamelsaus. We waren niet voorzien op de enorme opkomst, maar desondanks heeft iedereen toch kunnen smullen. Het werd nog een heel gezellige avond met muziek, leesplezier en nog een nieuwe pangi… een mooi afscheid.

Belgische kookavond
Vlaamse strips verkennen
Afscheidsfoto