CLOSE

De eerste weken op de Centrale Markt

Zicht op de Centrale Markt vanop de Suriname Rivier

Hey, team Centrale Markt weer! In onze vorige blogpost zijn we ons vergeten voor te stellen, oeps. Dus bij deze:

Lekkere roti eten in een van de vele restaurantjes in de Centrale Markt! V.l.n.r: Lobke, Viktoria en Dries

Dries is een masterstudent Stedenbouw en Ruimtelijke Planning met een bachelor in Architectuur. Lobke studeert Architectuur en Viktoria Erfgoedstudies, met een achtergrond in Kunstwetenschappen en Archeologie. Een waar interdisciplinair team dus met veel goesting in het onderzoek naar de Centrale Markt!

Het kraampje van de eerste marktventer waar we mee spraken

In de tweede en derde week dat we hier waren hebben we al heel wat werk verzet! We zijn begonnen met een gesprek met een marktventer die onze lokale promotor kende. Hij werkt op de eerste verdieping van de markt en verkoopt allerlei creatieve materialen, zoals verf en wol. Dit gesprek leverde al veel nuttige informatie op. Nu hebben we een eerste beeld van de organisatie van de markt, hoe het vroeger was en wat de hedendaagse problematieken zijn. Ons eerste contactpersoon heeft ons meteen voorgesteld aan andere marktventers waarmee we direct in gesprek zijn gegaan. Een paar dagen later zijn we met de marktmeester gaan praten. Hij behoudt het overzicht op de markt en is het eerste aanspreekpunt voor de marktventers.

De ingang van het Peperpot Natuurpak

Omdat we nu toch al anderhalve week in de stad vertoeven, hadden we nood aan een nieuwe omgeving! We namen spontaan de boot over de Suriname Rivier naar Commewijne. Door een infobord daar kwamen we op het idee om het Peperpot Natuurpark te bezoeken. We namen onze eerste bus in Suriname.

Peperpot Natuurpark
Peperpot Natuurpark

We waren nog maar net in het park en we spotten al een luiaard! We wandelen wat verder en zien aapjes klauteren tussen de bomen en leguanen weglopen van het pad. We waren direct overtuigd van de beslissing om naar het natuurpark te komen.

Terug thuis beginnen we aan het schadebeeld en de inventaris van de markt. Enkele dagen later gaan we met onze lokale promotor naar de Centrale Markt. We leiden hem rond op de markt en leggen de huidige stand van ons onderzoek uit. Wanneer we op het punt stonden om met de fiets terug naar huis te gaan, spreekt een restauratie-architect die we eerder ontmoet hadden ons aan. Hij wil ons graag een rondleiding geven op zijn werf waar ze erfgoed aan het restaureren zijn.

Voorzijde van het huis aan de Waterkant waar we een rondleiding gekregen hebben
Achterzijde van het huis waar we een rondleiding gekregen hebben
Paramaribo ontdekken met de fiets

Om Paramaribo nog beter te leren kennen doen we een heuse fietstocht door de straten rondom ons huis. We genieten van het zonnetje dat er af en toe doorkomt en bestuderen de architectuur.

Noodmarkt
Combe markt

Om een idee te krijgen van het marktleven in de stad bezoeken we verschillende markten. De één al wat leger dan de andere. Wanneer we inkopen doen op de markt, kopen we regelmatig iets dat we niet kennen. Hiervan laten we onze huisgenootjes (team oost-west verbinding) proeven, helaas valt de awarra (foto hieronder) niet in de smaak...

Awarra

Om de blogpost af te sluiten, brengen we jullie graag het heuglijk nieuws: de bouwplannen van de markt zijn gevonden! We beginnen aan het 3D-model en hebben er nu nog meer zin in!

Bouwplannen van de Centrale Markt

In de volgende blogpost zullen we jullie nog meer vertellen over het marktgebouw en over onze uitstap naar Frederiksdorp! Tot dan!