CLOSE

Het marktleven in Paramaribo

Ondertussen zijn er alweer een paar leuke weken verstreken waarin we heel wat nieuwe dingen ontdekt en gedaan hebben, daarom nog eens update van team Centrale Markt! We zijn al goed ingeburgerd in de wondere wereld van de Centrale Markt. De afgelopen weken zijn we ook op nachtelijke verkenning geweest! De Centrale Markt is een levendige markt waar heel de dag door activiteit is. Na de marktkramers die overdag hun producten aan de man brengen, speelt zich in de nacht de groothandelsmarkt af. De Centrale Markt blijft ons dan ook verrassen, er komen zelfs vrachtwagens uit Frans-Guyana toe om groeten en fruit te kopen.

Na al dat werk hebben we samen met team Coronie de batterijen weer even opgeladen op een 2-daagse uitstap naar Seliba Glamping. Een heus paradijs langs de Suriname Rivier in het binnenland. Na een administratieve fout werden niet enkel Viktoria en haar vriend Niels – die een kort bezoekje bracht – verrast door het liefdes-assortiment maar ook de rest van de groep.

Seliba Glamping

De afgelopen weken hebben we ook heel wat andere markten bezocht in Paramaribo, zodat we nieuwe ideeën konden opdoen voor de Centrale Markt en een beter beeld kregen over het marktleven in Suriname. In Paramaribo zijn verschillende interessante markten terug te vinden met elk een eigen vibe en specialiteiten.

Vreedzaammarkt

We bezochten de Vreedzaammarkt, dit is een overdekte markthal in een voormalige scheepvaartsloods naast de Centrale Markt. In de volksmond wordt het ook de Marronmarkt genoemd. Marrons zijn een Surinaamse bevolkingsgroep die afstammen van gevluchte Afrikaanse totslaafgemaakten die werkten op de voormalige plantages. Ze bouwden een nieuw bestaan op in het beboste achterland van Suriname. Hierdoor hebben de Marrons een eigen cultuur kunnen ontwikkelen waarin hun Afrikaanse tradities nog steeds bestaan. Op de Vreedzaammarkt vind je dan ook heel wat leuke arts & crafts! Zelf kocht ik twee potjes gemaakt van een uitgeholde Kalabasvrucht, versierd met ingekerfde tekeningen. Een perfecte souvenir of een leuk sleutelpotje voor thuis! De marktmeester van de Centrale Markt is ook bevoegd voor de Vreedzaammarkt, hij omschrijft het als een echte apotheek. De Marrons hebben een indrukwekkende kennis opgebouwd over geneeskrachtige planten en kruiden uit de jungle. Ze vertellen dan ook graag over de geneeskrachtige werking ervan.

Zondagsmarkt

Naast de wekelijkse markten van maandag tot zaterdag kan je op het einde van de week de gezellige zondagsmarkten verkennen! Zo bezocht team Centrale Markt ook de Chinese en Javaanse zondagsmarkt. Op de Chinese markt was een gezellige drukte met uiteraard veel Surinaamse Chinezen die er elkaar ontmoeten. Hetgeen meteen onze aandacht trok waren de dampende kookpotten en pannen, je kan er dan ook heel wat Chinese lekkernijen terugvinden, zoals Gyoza, eiertaartjes en sesamballetjes. Jammie! Na een lekker ontbijt op de Chinese markt gingen alweer door naar de volgende markt op onze planning, de Javaanse markt. Op deze markt voelden we ons meteen thuis door de gezellige sfeer die er hing. Het is een buitenmarkt in een groene omgeving met een grote diversiteit aan standjes die  snacks , soeveniers ,boeken, etc. verkopen. Iets wat ons meteen opviel waar de leuke zithoekjes verspreid over de markt. Na een leuke voormiddag namen we de taxi terug naar ons huisje. Het was een geslaagde en leerrijke voormiddag waarin we veel gezien en geproefd hebben. Hiermee kunnen we zeker ook aan de slag gaan in ons onderzoek voor de Centrale Markt.

Zoals jullie zeker en vast al gelezen hebben in de vorige bolgpost , is ook team Centrale Markt mee naar de Fredberg geweest. Over de hobbelige terugrit, het adembenemende uitzicht over de eindeloze jungle, het kampvuur en de duizend-en-één sterren aan de hemel kunnen we nog lang nagenieten!